Операции на банките на капиталовия пазар. Операции по снабдяване и реализация на касови наличности – освена да имитира ЦК тя има и за задача да пласира тези ценни книжа. Сами по себе си те не са пари ако не бъдат пуснати в обръщение. Вече пуснати в обръщение, тя ги изтегля от обръщение. И в двата случая помощникът на ЦБ се явява получателя. Този емисионен номер показва принадлежноста на една ценна книга към конкретна пласментна инициатива. Парите се пласират регулярно и по номера на тази емисия може да се види закономерноста не само по време, но и по количество.
Важно е, че от позиция на ЦБ въпреки, че тя не преследва печалба както ТБ тя също води отчети. ЦБ има възможност и в краткосрочен план да регулира паричната маса в обръщение. Това са монетаристични подходи, който има много ясен директен ефект върху икономиката. Търговските банки заемат паричният ресурс и го ползват в платежните механизми, които обслужват.
- Операции в национална валута;
- Операции в чужди валути;
- Спот сделки;
- Групи сделки – форуърдни и фиучърсни сделки;
- Сделки тип суап – почти идентичен с операциите по арбитража. Покупка на спот цена и едновременна продажба на форуърдни цена.
- Валутен арбитраж (арбитражни сделки);

This entry was posted at 6:23 and is filed under . You can follow any responses to this entry through the .

0 comments