Политически маркетинг - Възникване

Posted in


ВЪЗНИКВАНЕ НА ПОЛИТИЧЕСКИЯТ МАРКЕТИНГ

Политическият маркетинг като дисциплина възниква и се прилага в западния обществен живот от 50-те години на 20 век. САЩ са държавата, в която започва разработването на политическия маркетинг през 18 век. Европейският континент използва достиженията на САЩ и първите стъпки на политическия маркетинг ги прави през 40-50-те години на 20 век. По-късното развитие на дисциплината в Европа дава възможност старият континент да усигури своя принос към развитието на политическия маркетинг, тъй като използвайки достиженията на САЩ, Европа надгражда теоритично и практически първоизточника. Политическият маркетинг се прилага в предизборните кампании и за това въздействие оказва политическия и икономическия живот. Една от предпоставките за развитието на политическия маркетинг е нарастващата конкуренция в политическата борба. Още със зараждането си политическият маркетинг се превръща в механизъм за водене на предизборни кампании и печелене на избори. Той включва субекти като политическите елити, с тяхното отношение към властта. Политическият маркетинг развива техники за структуриране на предизборната кампания и за изграждане имиджа на политическите кандидати. Източник за развитието му е пряката връзка между властта, елитите, предизборната кампания и провеждането на избори. Фактор за разрастването на политическия маркетинг е развитието на политическата и икономическата теория, като към тях се прилагат развиващите се маркетингови теории.
Същност на политиката: Политиката възниква в гръцките градове държави (полиси). Причината за това са появилите се нови характеристики на обществото, например разделението на труда, променливи икономически връзки, нова социална организация и наченки на държавността. Политиката се формира успоредно с образователните процеси на публичната власт. Според Платон политиката е участие в държавните дела. Според Аристотел тя е проявна форма на властническите отношения. Просвещението възприема тезата, че политиката е дейност на държавата (Русо). Според Ласуел политиката представлява авторитетно разпределение на ценности. Западната политология налага схващането за политиката като вид ценност, съпоставяния с властта. Именно Ласуел отчитайки политиката за властване, а властта за политически феномен. Шмит: „Теория на интереса”. Според нея този начин формира определена социална сфера, в която се извършва стаукновение между групови партийни и лични интереси. Целта на политиката е да разрешава обществени проблеми породили се от конфликта на интереси. От етимологична гледна точка политиката се разбира като:
1. Собствена политическа сфера
2. Политическа система
3. Политическо поведение
Чрез политиката се намират начини за реализиране на колективни решения, управленски решения. Тя е вид разнообразие за постигане на определени цели и категорично е неделима част от властта. В заключение политиката е съвкупност от теоритични възгледи и практически действия, изразяваща интересите на различни социални общности, свързани с осъществяването на властта. Политиката цели постигане на хармония между отделните групи в държавата и обществото.
Като понятие маркетингът се появява в САЩ през 1910г. Употребява се като синоним на търговски пласмент. Един от първите автори, създаващ концепцията за маркетинг е Котлър. Доктрината приема, че с труда си от 1959г. той поставя основите на съвременния маркетинг. В периода 1960-70г. – по-силно развитие на доктрината за маркетинг. Британският институт по маркетинг разработва въпросите на управлението и организираната стопанска дейност. Той се занимава с оценяване и превръщане покупателната сила на потребителя в търсене на специфичен продукт или услуга. Целта на управляването на стопанската дейност е да се постигне положителен краен ефект за фирмата (печалба). Определението за политически маркетинг се базира на изразената от Котлър теза, че маркетингът е вид човешка дейност, насочена към удовлетворяване нуждите и потребностите чрез размяна. Българските маркетолози изграждат концепцията си като подчиняват производствения процес на изискванията на пазара и потребителското търсене. Те анализират философията на бизнеса, концепция, стратегия, политика и тактика. В обобщение доктрините за маркетинга най-общо биват 2 вида: класическа и модерна. Според класическата, маркетингът представлява изпълнение на бизнес дейности от производителя до клиента. Модерните прибавят към тези два елемента още управление и задоволяване на търсенето чрез процеса на обмяна. Управление на стопанската дейност в съответсвие с принципите и измененията на пазарната ситуация.
Общото между политиката и маркетинга е че са вид човешка дейност, че са управленски процес, че следят интересите и потребностите на потребителите, че се развиват по определени правила и са на принципа на размяната. В политиката потребители са потенциалните избиратели. Котлър и Леви поставят основите на политическия маркетинг със становището си, че маркетингът е широка обществена активност, характерна за икономическата и неикономическата сфера на обществото. Неикономическата сфера се възприема от политолозите, които решават да приложат принципите на маркетинга в предизборна кампания. Те съчетават политическата цел да се избере лице с потребителската наука на маркетинга. Маркетинговите стратегии и подходи активно се прилагат в предизборните кампании. Котлър напрактика така разширява полето на маркетинга и го трансформира от чисто икономическа дисциплина в такава, която има отношение към политиката и към обществените проблеми. Бива разделен на две основни части социален и управленски. Основни субекти в политическия маркетинг приложение намират манипулацията, използваща ценности за обществото и идеята за по-висок стандарт на живот. В политическия маркетинг се използва политическата реклама, черен и бял PR и политическата комуникация.

Маркетинг Публична комуникация
Цели продажба на стоки или услуги Цели спечелване на доверие
Популяризира продукт Създава репутация
Многостранен Многостранна
Цели да привлича и задоволява Цели да създава благоприятна потребности среда

ИСТОРИЧЕСКИ УВОД

Осносително ново явление. Появява се след ІІ Световна Война. Класическият маркетинг еволюира и в социално развитие. Котлър започва да говори за социален маркетинг. Все по-често елементите от маркетинг миска се прилагат в политиката. Икономиката дава отражение във всички други сфери от живота. Отначало е механично взаимстван към политиката. В политическия маркетинг продуктът се „купува” с получените гласове.

This entry was posted at 6:05 and is filed under . You can follow any responses to this entry through the .

0 comments